De vrouw achter  (  naast )  de vogel liefhebber .

Ja waarom niet eens een vrouw een woordje laten plaatsen in dit tijdschrift over de hobby van haar echtgenoot  die kweker is van Putters! Wat doet hij dagelijks tijdens het kweek seizoen  en wat  doet de man zowat heel de dag  in de volière ( ’s ) terwijl de echtgenote het huishouden doet .

Waar zullen we beginnen ? Bij het ochtendgloren ! Terwijl ik juist zo zalig lig te kronkelen in men bed word ik wakker van mijn man die al opstaat ( kijk even naar de wekker radio …6 uur 30  ) ik hoor ook de merels fluiten  maar draai mij toch nog eens goed om want dat is voor mij toch te vroeg hoor ….ik hoor intussen wat gerommel in de badkamer , het toilet dat doorspoeld , de garagedeur die opengaat , en ja van nog te slapen komt niet veel meer in huis dus  …ook op staan   .

Ondertussen is mijn man in de volière’ ( s) en kijkt hij of alles oké is , en geeft hij aan de jongevogels vers eivoer , ik heb ondertussen  de koffie klaar en  dan roep ik hem om te komen ontbijten , ja en wat word er zoal  verteld tijdens het ontbijt  ! Wat denkt U ? Natuurlijk over vogels .

Na een paar boterhammen verder start in feite zijn dagtaak  , want ik noem dat een dagtaak die uren dat hij bij de vogels doorbrengt  .

Hij begint met de eieren te rapen

Dagelijks krijgen de vogels vers water zowel in de binnen  volières als de buiten volières  , alle flesjes worden goed uitgespoeld  en wekelijks worden de flesjes ververst die ontsmet zijn met javel water .

Na het verversen van het water start hij met de zaden te geven , met een flexibele buis  die de bovenste pellen van het zaad opzuigt in de zaad bakjes gaat hij alle hokken af om daarna een verse laag zaad er terug boven op te doen.

Daarna begint hij aan het bereiden van een goed eivoer , de meeste onder jullie zullen wel weten wat er allemaal in moet en de één doet er dit bij en de ander dat zo heeft ieder van jullie zijn eigen recept ervoor .

Ondertussen is het al middag en heb ik het eten al bereid zodat man lief een lekkere maaltijd voorgeschoteld krijgt , ik moet maar 1 maal roepen “ het eten is gereed “ of hij is daar en ja wat word er zoal verteld tijdens het middagmaal !  over de vogeltjes natuurlijk wat had ge anders verwacht .

Na het lekkere middagmaal ( denk ik toch ) gaat hij terug naar zijn werkplaats ( volières)  dan is het tijd om de vogels te gaan ringen , de vogels die 4 dagen oud zijn worden geringd ( word allemaal opgeschreven  van welke pop en man deze jongen zijn  en ook  wanneer ze zijn uitgekomen  ) dat ringen is een heel werk en zo delicaat dat kleine pootje door dat ringetje halen ” zou het zelf niet kunnen en niet durven “  .

Bij warm weer krijgen al de vogels 2 keer per dag vers water alsook 4 keer per dag vers eivoer .

Na dat de vogels zelfstandig zijn worden ze per 12 in een grote box  ( 2 m. lang en 1 m. breed ) gezet waar ze optimaal kunnen ruien .

Na de middag heeft hij nog wel eens tijd om met zijn vrouw  een tasje koffie te drinken en wat bij te praten .

Daarna zie ik hem nog wel een paar keer van volière 1 naar volière 2 gaan soms al mompelend tegen zijn eigen aan het praten …. Over wat ???

 

Ja en dan is het al bijna avond en komt man lief eindelijk naar binnen om naar de ….. voetbal te kijken  .

Zoals jullie kunnen lezen heb ik een man die van de morgen tot de avond met zijn hobby bezig is en die dat ook alle dagen doet al glimlachend , en zo al vele jaren en hopelijk nog vele jaren .

Nu moeten jullie niet denken dat ik een afkeer heb voor jullie hobby , integendeel ik help mijn man ook als hij er een dag op uit trekt , dan geef ik ze vers water en vers zaad  en verzorg ze ook zo goed ik kan , alleen ga ik niet graag in het hok zelf want hoe het komt ( misschien door mijn grijze haren ) weet ik niet maar als ik in het hok kom valt er iets  plakkerig op mijn hoofd  .

Zo dit is wat ik jullie  wilde laten weten hoe de dagtaak van mijn man er uit ziet  en hoe ik het ervaar de vrouw naast de vogelliefhebber te zijn .

Mia